Fondue

Fondue betekent in het Frans eigenlijk ‘gesmolten’. De naam verwijst daarom ook naar het oorspronkelijke kaasfondue, het nationale gerecht van Zwitserland waarbij je stukjes brood doopt in gesmolten kaas. Dezelfde benaming wordt al jarenlang gebruikt voor andere gerechten waarbij je vlees, vis en groenten ondergedompeld wordt in vet/olie of bouillon. Fonduen hoeft niet alleen maar vlees of vis te zijn, zo zijn er verschillende fonduesoorten. Denk hierbij aan kaasfondue, chocoladefondue en vegetarische fondue.

Gezellig tafelen tijdens een fondue

Fonduen is niet alleen lekker maar ook heel gezellig. Tevens is fonduen gemakkelijk voor te bereiden en in vergelijking met een gerecht veel sneller. De voorbereidingen om te fonduen zijn ook niet lastig. De stukken vlees, vis en groenten worden in hapklare stukken gesneden. Maak de stukken overigens niet te groot. Dit is niet lekker en de fonduepan koelt hier sneller van af, waardoor de garingstijd van het voedsel veel langer duurt.

fonduen

Fondue hulpmiddelen

Om fondue te eten heb je een aantal hulpmiddelen nodig dan alleen een fonduepan. De warme(hete) vloeistof zoals olie en bouillon bevindt zich in een fonduepan. Voor kaasfondue of chocoladefondue wordt er ook wel gebruikt gemaakt van een caquelon pan (een soort braadschotel gemaakt van aardewerk of porselein). De fonduepan wordt warm gehouden door een warmte plaat of door een brander die brandt op spiritus. Tijdens het fonduen maak je gebruik van fonduevorken. Fonduevorken zijn lange vorken met meestal 2 puntjes waaraan je het vlees kan vastprikken. Eet nooit van de fonduevork! Deze is namelijk extreem heet en is de kans groot op verbranding van de mond of lippen. Een handig hulpmiddel voor bij het fonduen is het fondue visnetje. Mocht er iets van de fonduevork afgevallen zijn, dan kan je met het fondue visnetje het vlees, vis of groente er zo uit “vissen”.

Fonduen.net heeft heerlijke recepten om een fantastische fondue avond te organiseren. Doe dit met je vrienden, kenissen, familie, maar vooral ook met je eigen gezin! Veel fondue plezier op fonduen.net!