Chocoladefondue

Chocoladefondue is een variant op fonduen, waarbij je ingrediënten in gesmolten chocolade doopt. Chocolade heeft een vrij laag smeltpunt, waardoor een warmtebron met een lage capaciteit gebruikt kan worden. Dit houdt in dat je de chocolade gesmolten kunt houden met bijvoorbeeld een waxinelichtje, mits de chocolade helemaal vloeibaar is. Ga je fonduen met chocolade, dan kun je alle soorten chocolade gebruiken: melk, wit of puur.

Chocoladefondue maken in de magnetron

Wil je chocoladefondue maken voor vier personen, dan heb je ongeveer 300 gram chocolade nodig en 1 deciliter room nodig. Wat je kunt doen, is de chocolade in de magnetron smelten op laag vermogen. Zodra de chocolade vloeibaar is, kun je de room er doorheen roeren. Na het maken van de chocoladefondue, kun je deze warm houden boven een waxinelichtje.

Chocoladefondue bereiden op het fornuis

Heb je geen magnetron, dan kun je de chocoladefondue ook bereiden op het fornuis. Je hebt dan dezelfde ingrediënten nodig (300 gram chocolade en 1 deciliter room). Dit keer kook je de room op het fornuis en zodra het kookt haal je de room van het vuur af. Rasp vervolgens de chocolade boven de room en roer dit er doorheen. Na het bereiden van de chocoladefondue.

Chocoladefondue au bain-marie maken

Je kunt er ook voor kiezen om de chocoladefondue au bain-marie te maken. Dit houdt in dat je een vuurvaste schaal in een pan met kokend water plaatst. Op een laag vuur kun je vervolgens de chocolade smelten in de vuurvaste schaal. Vervolgens kun je de room door de chocolade spatelen, en de chocoladefondue warm houden boven een waxinelichtje.

Tips bij het bereiden van chocoladefondue

Wil je de smaak van de chocoladefondue minder intens maken? Of wil je minder calorieën in je chocoladefondue hebben? Dan kun je ervoor kiezen om je chocoladefondue anders te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid room gebruiken en de missende helft op te vangen met een halve deciliter melk. Je gebruikt dan dus 300 gram chocolade, een halve deciliter room en een halve deciliter melk om de chocoladefondue te maken.

Wat kun je allemaal fonduen met chocolade?

Zodra je klaar bent met het bereiden van de chocoladefondue is het tijd om aan tafel te gaan. Veel mensen kiezen ervoor om fruit te fonduen, waaronder banaan, meloen, appel en druiven. Maar ook aardbei, peer, frambozen en kiwi kun je uitstekend fonduen met chocolade. Wil je het fruit dan nog een extra smaakje meegeven, dan kun je ervoor kiezen om naast de chocoladedip ook nog gebruik te maken van een gemalen kokosnootdip of een hagelslagdip.

Buiten fruit zijn er nog veel andere ingrediënten die je kunt fonduen met chocolade. Denk bijvoorbeeld aan blokjes cake: deze zijn heerlijk als je ze even in de chocolade dipt. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld hazelnoten en marshmallows. Maar ook diverse soorten snoepgoed (zoals spekjes) smaken heerlijk na het fonduen met chocolade.