Vleesfondue

Vleesfondue is – zoals de naam eigenlijk al aangeeft – een manier van fonduen die draait om vlees. Wanneer je het vlees in de fondue aan het bakken bent, kun je ervoor kiezen om andere gerechten te eten. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met kruidenboter of satésaus, of aan schijfjes komkommer en tomaat. Dit doe je om het vele vlees dat je eet af te wisselen met andere lekkernijen. Houd er erg in dat vleesfondue snel vult, en dat je dus niet teveel vlees aanschaft. Want dan blijft er gegarandeerd vlees over, en als je dit weg moet gooien dan is dat zonde.

Vlees voor de vleesfondue

Slagerijen bieden vaak speciale fondueschotels aan zo rond de Kerst of met Pasen. Het vlees voor de fondue is dan al in kleine stukjes gesneden, en vaak ook al gekruid. Je kunt uiteraard ook zelf voor het vlees voor de fondue zorgen. Per persoon heb je dan minstens 200 gram vlees nodig. Dit dien je in blokken te snijden van ongeveer drie centimeter. Het is belangrijk om geen al te grote stukken te nemen, want dan wordt de binnenkant van het vlees niet goed gaar. Vleessoorten die geschikt zijn voor vleesfondue, zijn onder andere biefstuk, varkensvlees, kip, kalfsvlees, kalkoen en lamsvlees. Ook gehakt van runderen of varkens (of half om half) kan prima worden klaargemaakt in de fonduepan.

Olie voor in de fonduepan

In de fonduepan heb je olie nodig, waarbij je ervoor moet zorgen dat je kiest voor olie die goed bestand is tegen hoge temperaturen. Belangrijk is ook dat het vlees dat je gaat fonduen geen oliesmaak meekrijgt. Qua hoeveelheid heb je ongeveer één liter olie nodig voor vier tot zes personen. Vul de fonduepan niet voor meer dan 75% met olie. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld arachideolie, maar ook zonnebloemolie is een uitstekende keuze.

Bijgerechten bij vleesfondue

Behalve vlees, wil je misschien ook nog wel bijgerechten serveren. Qua groenten zijn er genoeg mogelijkheden. Je kunt diverse soorten sla (oa. krulsla, kropsla en veldsla) serveren, maar ook wortelen, radijsjes, augurk, komkommer, tomaten, witlof en uien zijn goede bijgerechten. Daarnaast misstaat stokbrood natuurlijk nooit, en datzelfde geldt voor diverse sausjes die je op tafel kunt zetten.